MANiKÜRDE CİLT KANSERİ RİSKİNE DİKKAT

feride kaptanoglu

Kadınların vazgeçemediği el ve tırnak bakımı manikür , sağlık açısından istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aslı Feride Kaptanoğlu, çoğu kişiye göre basit bir işlem gibi görünen manikürün, oje kurutmak için kullanılan UVA lambalarının sağlığa zararlı olduğunu belirtti.

Pek çok kadın tarafından evde kendi kendilerine uygulandığı gibi, güzellik salonlarında, farklı teknolojik ürünlerle yapılan işlemler nedeniyle de oldukça popüler. Ojenin kuruması için vakit harcamak istemeyen ya da daha uzun süreli kalıcı bakımları tercih eden hanımlar, soluğu bu salonlarda almakta; ancak yapılan son çalışmalar, cilt kanseri açısından alarm vermekte…

Normal manikür veya jel manikür yaptırıldığında, ojenin kuruması için iki seçenek bulunuyor;

kendi kendine kuruması ya da bir cihaz yardımıyla kurutulması. Ojenin kendi kendine kuruması 10-30 dakika sürebilirken; bazı salonlarda, kurutma işlemini hızlandırmak için hava üfleyen ve Ultraviole-A (UVA) ışığı yayan özel cihazlar kullanılıyor. Jel tırnaklarda ise, ojeden önce tırnağın üzeri bir jel ile kaplanması ve bu jelin kuruyup sertleşmesi için UVA ışını gerekmesi, bu cihazların kullanımını zorunlu kılıyor.

Solaryum cihazlarında kullanılan ışıkla aynı tür olan UVA ışığına maruz kalmanın, cilt kanseri ve cilt yaşlanması riskini arttırdığı biliniyor. 2009 yılında Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde (JAMA), manikür-pedikür salonlarında kullanılan ultraviole ışıklara maruz kalma sonucu el sırtında deri kanserleri gelişen, sağlıklı, orta yaşlı 2 kadına yer verilmesi üzerine, bu konudaki endişeler daha da arttı.

JAMA-Dermatoloji dergisinde çok yeni yayınlanan bir çalışma da bu cihazlar konusundaki tehlikeyi gözler önüne serdi. Çalışmada; 16 farklı salonda, 17 farklı ışık kaynağında, her cihazın içinde 5 farklı el pozisyonunda, her bir uygulama için ölçülen UVA miktarları değerlendirildi. Sonuçlar; cihazdan cihaza ve elin cihaz içinde konumuna göre, oldukça farklı UVA radyasyonuna maruz kalındığını ortaya koydu. Çalışma, tek uygulama başına alınan UVA miktarı düşük olmakla beraber, yaklaşık 8 uygulamanın deride birikici ultraviole hasara yol açabildiğini de gösterdi.

El sırtında oluşacak güneş lekelerini ve cilt kanseri riskini arttırmamak için; jel tırnak uygulamasına ya da hızlı oje kurutucu cihaza girilmesi durumunda, koruyucu eldivenler giyilmesi veya cihazlara girmeden en az 15 dakika önce olmak koşuluyla güneş koruyucu krem sürülmesi öneriliyor. Uzmanlar yine de, en güvenli yolun ojenin kendi kendine kurumasını beklemek olduğunun altını çiziyorlar.