BALSAMiK SiRKE KULLANMANIN 7 LEZZETLİ YOLU…

Balsamik Sirke Kullanmanin 7 YoluBalzamik sirke , sirke sevmeyenleri  bile kendine bağlayan , siyah renkli,  asiditesi çok iyi ayarlanmış, keskin bir tadı olan sirkedir. “Balsamico” olarak da bilinen orijinal balzamik sirkenin kökeni İtalya’nın Modena ve Reggio Emiliana bölgelerindeki Trebbiano beyaz üzüm sularının kaynatılıp çektirilmesine ve yıllandırılmasına dayanır. 12,18 ve 25 yıl hatta daha fazla sene yıllandırılanları bulunmaktadır. Yıllandırma etiketine göre de fiyatı yükselir. Fakat bizim günlük kullandıklarımızda yıllandırma yapılmaz. Şişe içinde durdukça da yıllanmaz.

Çoğumuz balzamik sirkeyi sadece salata soslarında kullanırız. Fakat balsamik sirke ile mutfakta çok farklı yemeklere ve tatlılara harika lezzetler katılabilir.

İşte bu yollardan 7 tanesi:

1-Kırmızı Et Marinasyonu: Kırmızı et marine yönteminizde bir değişiklik isterseniz balzamik sirkeyi iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. Birinci yöntem; etinizin üzerine bir fırça yardımı ile sürmek ve ızgaraya koymadan önce 1-2 saat dinlendirmek. İkinci yöntem ise, arpacık soğanları ince doğrayarak, (arpacık soğan yerine taze soğan da kullanabilirsiniz) biraz hardal ve balzamik sirke ile karıştırıp, karışımı yine bir fırça ile etinizin üzerine sürerek, 1-2 saat dinlendirdikten sonra ızgaraya koymak.  Balzamik sirke tüm et çeşitlerine çok yakışmakta.     

2-Sote Sebzelerde:  Mantarlarınızı soğan ve sarımsak ile soteledikten sonra  son dokunuş olarak balzamik sirke ile taçlandırın. 1 – 2 dakika çektirdikten sonra altını kapatabilirsiniz. Aynı işlemi brüksel lahanası ve karnabahar için de uygulayabilirsiniz. Jülyen dilimlenmiş kabak ve havuçlarınızı soteledikten sonra balzamik sirke ilave edin , mutfağınıza yayılan o güzel kokuya inanamayacaksınız.

3-Domates Çorbası Ve Domates Bazlı Soslarda Son Aşamada:  Balzamik sirkeyi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus sirkeyi kaynatmamak. Dolayısı ile yaptığımız çorbanın ve sosun son kaynama aşaması bittiğinde balzamik sirkeyi ekleyeceğiz. Çok keskin bir tadı olmasından dolayı da çok koymamaya dikkat etmeliyiz. Tencerinizin  büyüklüğü ve sosunuzun miktarına göre 1 tatlı kaşığı ile başlayarak 1 – 2 çorba kaşığına kadar ekleme yapılabilir.

4-Deniz Ürünleri: Izgara balık, sote karides gibi hazırladığınız deniz ürünleri yemeklerinin üzerine de kişibaşı 1 tatlı kaşığı kadar kullanabilirsiniz.

5-Yahni ve Risotto:  Yine her zaman olduğu gibi pişirmenin son noktasında eklenen balzamik sirke hem tüm tatları dengeleyecek hem yemeğe parlaklık kazandıracak.

6-Taze Meyvelerde:  Çilek, yaban mersini veya frenk üzümü gibi kırmızı ve kara orman meyvelerinin üzerine servis ederken birkaç damla balzamiko damlatın ve farkı görün.

7-Tatlılar ve Dondurma: Krema kıvamında olan panna cotta ve zabaglione tatlılarınıza da balzamiko ekleyebilirsiniz. Özellikle vanilyalı dondurma sunumunuz üzerine damlatırsanız çok övgü alırsınız. Ya da bir gün Arda Türkmen’in “vişneli mermer pasta” tarifinde yaptığı gibi pişirdiğiniz keki ortadan ikiye bölüp 300 gr. esmer şeker ve 300 ml. balzamikoyu ısıtıp kekinizi ıslatmakta kullanın.

Hayatın tadı ile, ağız tadı ile…

Çiçek Avanus