CiDDi HASARLI KALP DAMARLARINA ERiYEN STENT UMUDU

eriyen stentMetal stente oranla daha avantajlı olan damarda eriyen stent , her geçen gün daha çok kalp hastasına umut oluyor!

Avrupa’da son 1 yıldır kullanılan, Türkiye’de ise kısa süre önce uygulanmaya başlanan eriyen stent işlemi; Kıbrıs’ta ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’nde, kalp damarlarının birinde ciddi hasar oluşmuş bir hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Kalp damarlarında ciddi hasar olan hastalar açısından büyük önem taşıyan damarda eriyen stent operasyonu; Avrupa ve Türkiye’nin ardından Kıbrıs’ta ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde başarıyla uygulandı. YDÜ Hastanesi Kalp Merkezi Başkanı Prof. Dr. Barış Ökçün ve Prof. Dr. Erhan Babalık tarafından anjiyografi ve damar içi ultrason yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen operasyonda; hastanın iki kalp damarındaki darlık açılarak eriyen stent yerleştirildi. Yaygın olarak kullanılan ve metal kafes yapısına sahip stentler, üzerlerine emdirilmiş bazı ilaçlar ile damar içine ilaç salgılamaktadır. Eriyen stent ise metal kafes yerine; metalden arındırılmış, damar içinde eriyen ve 6 ay içinde tamamen damarın yapısına karışan bir materyalden yapılmakta ve  bu yüksek teknoloji ürünü malzeme, hastaya çok önemli avantajlar sağlamaktadır.

Hastanın vücudunda, kalp damarı içinde herhangi bir metal kalıntısı olmaması, damarın günlük hayatta gevşeme ve genişleme kabiliyetinin korunmasını sağlar. Metal içeren stentlerde ise bir kafes gibi damarın genişlemesi sınırladığından; kalbin geniş damar çapına ulaşması gerektiren durumlarda damar bu kabiliyetini yerine getiremez. Metal stentler, bazı hastalarda hayat boyu, 2 farklı ve ciddi kan sulandırıcı ilacın bir arada kullanılmasını zorunlu kılarken; eriyen stentler, 6 aydan sonra kendini yok ettiğinden, kan sulandırıcı kullanılması gerekmez. Bu durum hasta için, kan sulandırıcılara bağlı kanama komplikasyonları ya da vücudun başka bir yerinde ameliyat yapılacağı zaman kullanılması gerekecek kan sulandırıcı ilaçların getirdiği riskleri ortadan kaldırır.eriyen stent

HASTA İÇİN AVANTAJ

Stentler takıldıktan sonra, yaklaşık 10 hastadan 1’inde, stent içinde darlık oluşur. Stent içi darlığın genişletildiği hastaya ise tekrar stent işlemi ancak bir kez daha yapılabilir. Bir başka deyişle, aynı damara, iç içe en fazla 2 metal stent takılabilir; 3. stent takılması gerektiğindeyse by-pass olma ihtimali yükselir ve bu durum hasta için dezavantaj oluşturur. Eriyen stent kullanılan hastalarda ise, stent zaman içinde damar yapısına karıştığından, bu işlem gerekli oldukça tekrarlanabilir

Pıhtılaşma riski de metal stentlere oranla çok daha düşük olan eriyen stentler, ilaçlı metal stentlerin tüm özelliklerini ve tüm avantajlarını barındırmakta, dezavantajları ise tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Eriyen stent  ile metal stent arasında günlük yaşamda da bazı farklılıklar ortaya çıkabilir. Metal stent  takılan hastada, ilk hafta içinde metal stent göğüste damara batma hissi verebilir. Eriyen stentler ise hiçbir şey hissettirmeden 6 ay sonra kaybolduğundan, günlük yaşamda hastaya daha fazla rahatlık sağlar.

Normal stent işleminden biraz daha farklı bir işlemden geçen eriyen stent operasyonunu gerçekleştirmek için kullanılan teknolojiye, IVUS ve OTC cihazları da destek veriyor.