TÜRK ASTRONOTLAR UZAY İÇİN İLK ADIMI ATTI

Şili’nin Ankara Büyükelçisi Fernando Varela Halma Kreiken Rasathanesi

Şili’nin Ankara Büyükelçisi Fernando Varela Halma Kreiken Rasathanesi ’ni ziyaret etti.

Büyükelçi Palma Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi ile Şili arasındaki ortak çalışmalar hakkında incelemelerde bulundu.

Dünyadaki astronomi altyapı yatırımlarının yarısını bünyesinde barındıran ve “Dünyanın astronomi başkenti” olarak adlandırılan Şili, Ankara Üniversitesi’ni mercek altına aldı. Şili Büyükelçisi, AÜ Kreiken Rasathanesi’ni ziyaret ederek yapılacak ortak çalışmaları görüştü. Ankara Üniversitesi’nin uzay bilimleri ile ilgili yaptığı çalışmalar, Dünya üzerindeki tüm astronomi altyapı yatırımlarının yarısını barındıran ve 2018’de bu oranı yüzde 70’e ulaştırması beklenen Şili’nin dikkatini çekti. Şili Büyükelçisi Fernando Varela Palma ve Kültür Ataşesi Paulino Toledo, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ni ziyaret etti. Bünyesinde Dünya astronomisine yön veren en önemli gözlem araçları ve teleskopların bulunduğu Şili’nin temsilcileri, Türk astronomlarının da son teknoloji ürünü bu teleskoplarla gözlemler yapabilmesinin yollarını masaya yatırdı.

ORTAK ÇALIŞMALAR

“Dünya’nın astronomi başkenti” konumundaki ülkenin temsilcileri, Türk astronomlarının Şilili meslektaşları ile ortak çalışmalar yapması için ikili işbirliklerini tesis etmek üzere görüşmeler yapıldı. Ziyarette, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi ile Astronomi ve Uzay Bilimi Bölümü’ndeki araştırmacıların çalışma alanları ve Türkiye’deki gözlem kapasitesi ele alındı. Türkiye’nin bu konudaki güçlü potansiyeli üzerine yapılan sunumun yanı sıra teleskoplarla gözlemler de gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu’nun da katıldığı buluşmada bilimsel, kültürel ve sosyal işbirlikleri de görüşüldü.

ÇEKİM MERKEZİ ŞİLİ

Şili, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) tam üyesi olması nedeniyle kısa sürede Dünya üzerindeki tüm astronom ve astrofizikçiler için bir çekim merkezi haline geldi. Denizden yüksek, düşük nem ve geniş düzlükleriyle astronomi gözlemleri için ideal atmosferik koşullara sahip Şili’nin Dünya astronomisine yön veren gözlem araçlarından bazıları şöyle:

–  Cerro Paranal şehrinde Dünyanın en büyük teleskoplarından Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) ait 8.2 metrelik çaplı dört teleskoptan oluşan Very Large Telescope (VLT).

– Las Campanas Gözlemevi’nde bulunan 6.5 metrelik ikiz Magellan Teleskopları

– La Silla’da bulunan ve Güneş’ten başka yıldızların etrafında dolaşan pek çok gezegen sisteminin keşfinde kullanılan 3.6 metrelik ESO Teleskobu.

– Denizden 5 bin metre yükseklikteki Atacama Çölü’ne konuşlandırılmış 66 adet radyo teleskoptan oluşan Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array (ALMA) ağı.

– 39.3 metrelik birincil ayna çapıyla yapılmış en büyük teleskop unvanını alacak olan European Extremely Large Telescope (E-ELT) teleskobunun 2020 yılına kadar Atacama Çölü’ndeki Cerro Armazones’e inşa edilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.