Başarılı bir “balon sinoplastisi” uygulaması gerçekleştiren, YDÜ Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Hasan Mete İnançlı; kronik sinüzit tanısı konan ve medikal tedaviye dirençli kalan vakalarda, 2005 yılında kullanılmaya başlanan ve gelişmiş ülkelerde uygulanan bu tekniğin, KKTC’de de güvenle uygulanmaya başlandığını belirtti.
Sinüs girişlerini balonla genişletme tekniğinin uygulandığı “balon sinoplastisi” sayesinde, girişler, minimal invazif (kesinin mümkün olduğu kadar kısa tutulduğu) yöntemle kalıcı olarak açılabiliyor. Endoskoplar kullanılarak uygulanan bu teknikte; kılavuzlar, radyasyon gerekmeden sinüslerin içerisine doğru itiliyor ve kılavuzlar üzerinden yönlendirilen balon ile genişletme sistemi, genişletilmek istenen bölgede sabitlendikten sonra özel yüksek basınçlar sağlayarak kemiklerde kontrollü kırıklar yapabiliyor. Sinüs girişleri yeterince açıldıktan sonra ise, yıkama kateteri ile sinüse girilerek içerideki dokular, antibiyotikli sıvılarla yıkanıyor.
Bu sayede sinüs girişlerinin açıklığı sağlanarak, sinüs iç örtüsü yeterli derecede havalanabilir hale geliyor. Ayrıca artık oksijeni alabilen sinüs iç örtüsü, hastalıklı dokulara iyileşme imkanı sağlıyor.
Burun deliklerinden endoskoplarla yapılan ve cerrahi dikiş kullanılmayan bu operasyonda; hastanın yüzünde dışarıdan fark edilebilecek herhangi bir değişiklik oluşmazken, “balon sinoplastisi” uygulanan hastalar, aynı gün taburcu olabiliyorlar.
Yapılan bilimsel çalışmalar, endoskopik sinüs cerrahisi ile “balon sinoplastisi”nde aynı başarılı sonuçların alındığını gösterirken; iyileşme döneminin kısalığı ve hastanın normal hayatına dönme süresi, balon ile genişletme yönteminde daha kısadır. Uygun olan bazı vakalar lokal anesteziyle yapılabilirken, yaygın sinüs işlemi gereken hastalarda ise, genel anestezi tercih ediliyor.
Sinüsler içinden doku çıkartılmasına gerek duyulmadan, mevcut sinüs girişlerinin genişletilmesini sağlayan bu yöntem; 2005’ten bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nde tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Rutin olarak yaygın biçimde kullanılan ve bilinen kalıcı komplikasyonu bildirilmeyen uygulama; Amerika İlaç ve Eczacılık Dairesi FDA tarafından onaylı.
0 comments