TÜRK BiLiM ADAMLARI DÜNYAYA DERS VERDİ

 

turk bilim adamlari dunyaya ders verdiAnkara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Çocuk Ürolojisi bölümü hekimleri Prof. Dr. Tarkan Soygür ve Doç. Dr. Berk Burgu, üroloji alanında önemli bir tezi çürüttü.

Dünyada yaygın olan ‘böbreğe sonda takılması’ uygulamasının yararlı olmadığını ortaya koyan Türk bilim insanları, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya gibi ülkelerinde yarıştığı Avrupa Çocuk Ürolojisi Kongresi’nde (ESPU) ödüle layık görüldü.

2 YIL ÜST ÜSTE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

ESPU, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD, Japonya ve Kore dahil birçok ülkenin katılımı ile her yıl gerçekleşirken, Ankara Üniversiteli Türk Bilim adamları bu uluslararası arenada göz doldurmaya devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tarkan Soygür ve Doç. Dr. Berk Burgu tarafından yürütülen çalışmalar sırasıyla 24-27 Nisan 2013 tarihinde İtalya Genova’da ve 7-10 Mayıs 2014 tarihinde Avusturya’nın Innsbruck kentinde 25. Avrupa Çocuk Üroloji Kongresi’nde sunuldu.

EN İYİ KLİNİK ARAŞTIRMASI TÜRKİYE’NİN

Soygür ve Burgu, bu yılki çalışmalarında uluslararası bir tezi çürüterek geliştirdiği tedavi yöntemiyle Avrupa Çocuk Ürolojisi Kongresi’nde en iyi klinik araştırma ödülüne layık görüldü.

DÜNYANIN SONDA TAKMA TEZİ ÇÜRÜTÜLDÜ

Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Soygür, böbreğe sonda takma ile yapılan tedavi yöntemiyle ilgili 120 çocuk üzerinde araştırma yaptıklarını belirterek, şu ana kadar dünyada uygulanan tedavi şeklinin stres ve ağrı düzeyinin diğer yöntemlerle aynı olduğunu söyledi. Soygür, sözlerine şöyle devam etti:

“Meslektaşlarımızın hastalarda önce böbreği kontrol edip sonra ‘Sonda takma’ yöntemi uyguluyorlar. Yaptığımız araştırmada bu yöntemin diğer yöntemlerden farkının olmadığını, tedavinin hem çocukları hem de ailelerini aynı derecede strese soktuğunu gözlemledik. Bunu yaparken stres düzeyini ve ağrı düzeyini ölçerek bu çalışmayı yaptık.”

ÇOCUKLARIN GECE “ISLATMA” KABUSU SONA ERDİ

Ankara Üniversiteli hekimler Soygür ve Burgu, 2013’te de aynı kongrede ödül almayı başardı. Ekip, İtalya’nın Cenevre kentinde düzenlenen ESPU Kongresi’nde “Gece İdrarı Kaçıran Çocukların Tedavisi”yle birincilik ödülüne layık görüldü. Araştırmanın yapılmasında, ilaçların yararı olmasına karşın ilaç bitiminde tekrar ortaya çıkması göz önünde tutuldu.

421 HASTA İNCELENDİ

İlaca çeşitli yöntemler uyguladıklarını söyleyen Soygür “İlacın dozunu azaltarak veya günaşırı vererek ilacın etkisini inceledik. Bu sayede ilacı birden kesme yerine doz azaltarak kesmenin çocukların uzun dönemde de gece idrar kaçırmalarını azalttığını bulduk” dedi. Bununla ilgili olarak Türkiye’den 10 çocuk ürolojisi kliniğinden hekimin katıldığı çalışmada 421 hasta incelediklerini söyledi.

TÜRK HEKİMLERİ AVRUPA’NIN 3 KATI DAHA ÜRETKEN

Bilimsel üretkenlik alanında ulusal anlamda iyi bir konumda olduğumuzu belirten Soygür şunları söyledi:

“ESPU’da Ulusal olarak tıp alanında araştırmalarımız çoğu ülkeden daha fazla. Genellikle çoğu ülkeden daha fazla bildiri yolluyoruz ve bilimsel üretkenlik sayımız oldukça yüksek. Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımızın sayısı bizim doktorlarımızın neredeyse üçte biri kadar az seviyede.”