OTELCİLERDEN KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÇAĞRISI

antod - otelciler kisa calisma odenegi istiyor
Ankara Turistik Otelciler Derneği’nin ( ANTOD ) yönetim kurulu olağan toplantısı gerçekleştirildi. Wyndham Otel’deki toplantıda Mart ayı sonunda bitecek olan kısa çalışma ödeneği uygulamasının üç ay daha devam etmesi konusunda çağrı yapıldı.

ANTOD Başkanı Atilla Aytun, 1 yıllık pandemi döneminde otelcilik sektörünün en çok etkilenen sektörlerden birisi olduğunu belirtti.

Ankara’daki otellerde doluluk oranlarının çok düşük olduğunu söyleyen ANTOD Başkanı, “2019 Nisan’da yüzde 70 olan doluluk oranı, 2020 Nisan’da yüzde 6’ya düştü. Bu geride bıraktığımız yıl için tüm ay ortalamalarında böyle. Büyük bir düşüş var. Bu süreçte devletin sağladığı kısa çalışma ödeneği bizim ayakta kalabilmemiz için çok önemli oldu. Mart ayı sonunda sona ereceği açıklanan kısa çalışma ödeneğinin haziran ayı sonuna kadar devam etmesi, hem otelcilik sektöründeki yetişmiş elemanları kaybetmemek hem de şimdiye kadar devlet tarafından yapılan bu yardımların sonuca ulaşması açısından bir gerekliliktir” dedi. Otelcilik için normalleşmenin en erken haziran ayında olabileceğine değinen Aytun, “Henüz ulaşım tam anlamıyla açılmış değil. Yurtdışından ziyaretçi gelmiyor. Ankara’ya gelenler sadece mecburiyetten gelip, en fazla bir gece kalıyor. Bizim destek almadan kendimizi idare edebilmemiz için doluluk oranlarının en az yüzde 60-70’ler seviyesinde olması lazım. Aksi takdirde birçok otel, personelini ücretsiz izne göndermek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

Kısa Çalışma Ödeneği Sayesinde Ayakta Kalabildik

Ankara Ticaret Odası (ATO) Turizm Geliştirme Stratejileri Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Savaş Çolakoğlu: “Şehirde ciddi anlamda otellerden kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi talebi geliyor. Bizim en büyük gider kalemlerimiz, personel ve enerji giderleri. Personel giderlerini kısa çalışma ödeneği ile karşıladığımız için ayakta kalabildik. Türkiye’de turizmin en önemli rekabet gücü, yetişmiş elaman. Kısa çalışma ödeneği sona ererse bu yetişmiş elemanları kaybedebiliriz ve işler normale döndüğünde iyi hizmet verecek yetişmiş eleman bulmakta zorluk çekeceğiz.”