FATİH ÇOBAN: DİJİTAL PAZARLAMA VE ONLİNE TİCARET UZMANI

Fatih Çoban’ı Tanıyabilir miyiz?

Aslen Erzurumlu bir ailenin İzmir’de doğan en büyük çocuğuyum. Üniversiteyi hayalim olan İTÜ de okudum. Fakat üniversitelerin diplomalı işçi yetiştirdiğini düşünerek 2 kere bıraktım. Ailem üzülmesin diye derslerimi verip diplomamı aldım. (Başarılı bir öğrenci değildim) Şimdilerde ise bir ayağı Amerika diğeri Avrupa da olan genç bir girişimciyim.

İşinizden Bahsedebilir miyiz?

Bunu ben de bazen düşünüyorum J Genel olarak problem çözüyorum diyebiliriz.

Amerika da 2017’ de kurduğum Fom time şirketim ile Online Ticarete başladım. 2018 de Hollanda ya geçip Digiens Media (Dijital Medya Ajansı) kurdum. Türkiye’de ise 2018 sonlarında Danışmanlık Akademisini kurdum. Yani biraz eğitmen, biraz danışman, biraz da girişimciyim.

Ama en çok da mühendisim:)

(Yaptığım işleri ve kurduğum sistemleri mühendis olarak planlıyorum. Minimum insan, enerji, zaman ve kaynak ile maksimum sonuç.

İnşaat mühendisliğinden Dijital Pazarlamaya geçiş nasıl oldu?

Ben hiçbir zaman inşaat mühendisi olmak istemedim. Her zaman girişimci olmak istiyordum. Üniversite yıllarında ek birçok iş yaptım. Turizm şirketi kurdum. Ama sevdiğim bir iş değildi. Üniversite bitince dilimi geliştirmek için elimdeki 8000 TL ile Filipinler’e gittim. Resmi dillerinin İngilizce olması, vize istememesi ve para biriminden dolayı dil okullarının çok ucuz olmasından dolayı da mantıklı geldi.

Filipinler’de yine rahat durmayıp bir arkadaşım ile dil okulu paramı kullanıp ithalat ihracat şirketi kurduk. Amacımız Hindistan cevizi kömürünü Filipinler ve Endonezya’ dan alıp Türkiye’ ye satmaktı. Ama maalesef gümrükte sorunlar yaşadık.

Sonuç olarak cebimde 300$ kalmıştı. Dil okulu parası da gitmişti. Hayatımın en zor zamanlarıydı. Sosyal medya da dolaşırken bir tşört reklamı gördüm. Üzerinde ‘’The best çivil engineers are born in january’’ yazıyordu. (En iyi inşaat mühendisleri ocak ayında doğanlardır.

Bu reklamı görünce aynı ortamda olduğumuz, aynı yaştaki inşaat mühendisi arkadaşıma reklamı sordum. Ama o sosyal medyada hiç bu reklamı görmemişti.

Yani bu reklamı yapan kişi benim Ocak ayında doğduğumu, inşaat mühendisi olduğumu ve yaş aralığımı biliyordu.

Hayatım bu bilgi ile değişmeye başladı. Sosyal medyanın algoritması ile tanıştım.

Tepkilerimizi, davranışlarımızı, ilgi alanlarımızı 50 binden fazla data noktası ile biriktiren ve bu bilgiler ile muhtemel tepkilerimizi ve aksi yönlerimizi mükemmele yakın tahmin eden bir beyin.

Algoritmayı kullanabilme fikri hayatımı değiştirdi diyebiliriz.

Peki Bu Algoritmayı Nasıl Kullandınız?

Dil okulunu bıraktım ve günde 15 saat Algoritma ve Dijital Pazarlama araştırmaya başladım. Öğrendiklerimi hemen uygulamak için yakın bir arkadaşımın kredi kartı ile Çin’ den Amerika’ ya ürünler satmak için Dijital Reklam denemeleri yaptım. Denediğim 7. Ürün ise mini bir kameraydı. 50+ yaş, emekli asker, güvenlik ilgi alanlarına sahip insanlar aşırı ilgi gösterince para kazanmaya başladım.

Tabi benim öğrendiğim zamanlar bu konularda içerik bulmak zordu. Sürekli İngilizce kaynak okumalıydım. Dil okulunu bıraksam da kendimi zorlayarak ve insanlarla konuşarak dilimi ilerletiyordum. Artık Türkçe içeriklerle de Algoritma, Dijital Pazarlama, Satış Stratejileri öğrenilebilir.

Peki Danışmanlığa Nasıl Geçtiniz?

Instagram da ve bazı Facebook gruplarında arkadaşlarımın sorularına cevap vermek ve insanlara yardımcı olmak için paylaşımlar yaptım. Tabi herkesin ilgisini çekiyordum. Sonra teker teker cevap vermek yerine Youtube’ da toplu cevaplar yayımlayayım dedim.

Aslında konuştuğum tek konu Dijital Reklamlar ve Algoritmaydı. Videolarda ben yoktum. Sadece sesim vardı. Çünkü ünlü olmak gibi bir derdim yoktu. Sadece insanlara bilgi vermek istemiştim.  Fakat videolar paylaşılınca Türkiye’deki birçok ajanstan mesaj almaya başladım.

Sorular soruyor ve Danışmanlık almak istediklerini söylüyorlardı. Tabi o zamanlar 25 yaşlarında parmak arası terlik ile Filipinler’de dolaşan bir gencim. Danışman dediğin ise 45-50 yaşlarında doktara master yapmış, bir işte 15-20 yıl çalışmış takım elbiseli insanlar geliyordu aklıma. Ama ilk defa bir ajansın 2 saat sorularını yanıtlayıp Dijital Reklam kampanyalarını kurduğumda 10.000 TL aldığımda öyle olmadığını fark ettim.

Aslında hiç kimse sertifika veya diploma istemiyor. Kimse takım elbise sormuyor. Herkes kendi probleminin çözümünü arıyor. 2 saatte ihtiyacı karşılayıp, problem çözünce ilk Danışmanlık ücretimi almıştım. Ürün satmadım (Maliyet 0) kargo stresi yaşamadım. Çevremde hiç danışman olmadığı için çok enteresan gelmişti bu kazanç bana. Nihayetinde Avrupa’ ya geçerek Digiens Media Reklam ajansını kurdum. Şimdilerde birçok ülkeden özellikle dijital ürün satan firmalara danışmanlık yapıyoruz.

Peki Danışmanlık Akademisi?

Akademi büyük bir resmin küçük bir parçası. Aslında amazon kurusu Jeff Bezos kendi problemlerim şirketlere dönüşüyor. Akademiyi ihtiyacımız olan insan kaynağını çözmek için kurduk. Problem analiz edip çözebilen, Dijital Reklamları ve Algoritmayı kullanabilen, Online satış süreçleri kurabilen bir ekip kurmak için Akademide eğitimler vermeye başladık.

Benim şirketlerimde çalışan ekibimin hemen hemen tamamı Akademi mezunudur. Tabiki kendi ajansını kuranlar, freelencler ile çalışanlar, ortaklıklar kuranlar da oldu. Şimdilerde 20+ ülkeden 200’ den fazla kursiyerin olduğu hem eğitim aldıkları hem network kurdukları bir ortam oldu akademi.

Danışmanlık Akademisinde eğitim vermek ve insanların başarı hikayesini dinlemek benim için motivasyon ve enerji kaynağı oluyor.

Ajansınıza müşteri kabul etmeden önce analiz yaptığınızı duydum. Doğru mu?

Evet Doğru 🙂

İnsanlar ilk duyduklarında şaşırabiliyor. ‘’Parasıyla değil mi kardeşim? ‘’ diyebiliyor. Ama maalesef parasıyla değilJ

Ben şirketlerin sahibini – yöneticisini yansıttığına inanırım. Digiens Media’ da biraz beni yansıtıyor ve başarı odaklı. Mesela ekip toplantımızda ‘’Biz bu ay ne kadar kazandık?’’ demeden önce ‘’Partnerlerimize bu ay ne kadar kazandırdık?’’ deriz.

Teklifimiz de Dijital ürün satan veya Dijital olarak ölçekleyebileceğimiz firmaların son 6 aylık kazanç ortalamasını garantiye alıp üzerine çıkardığımız artışa ortak olmak üzerine. Yeni müşterilerimizin riski sıfır. Bu durumda bizi duyan herkes bizimle çalışmak ister haliyle ama kaliteli iş yapabilmek adına seçici davranmak ve sonuç odaklı olmak zorundayız.

Henüz 30 yaşında 4 farklı ülkede iş yapıyorsunuz. Genç girişimcilere neler tavsiye edersiniz?

Genç girişimciler benim hassas noktam. Bu sebeple haftada 2 gün ücretsiz online seminer veriyorum ve sorularını yanıtlamaya çalışıyorum. Öncelikle sarsılmaz ve durdurulamaz bir kafa yapısı inşa etmelerini tavsiye ediyorum.

Sonrasında kendilerini tanıyarak hedef belirlemelerini, bu hdefin ‘’Nasıl’’ ına değil ‘’Neden’’ ine konsantre olmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü hareket enerjisi duygulardan gelir.

İngilizce duygu: Emotion.

E: enerji.

Motion: hareket

Hareket enerjisi: Duygu.

Hedefinize 5-7 kere Neden? Sorusunu sorarak gerçek ilham veren nedeni bulmak lazım. Sonrasında da yetkinlik inşası geliyor. Alanlarına göre yetenek ve tecrübe inşa etmek lazım. Benim favori yetkinlik tavsiyelerim ise,

  1. Problem analizi ve çözme.
  2. Dijital Marketing
  3. Satış Stratejileri.