Türkiye’de Yeni Avrupa Bauhaus mimari konseptinin teşvik edilmesi çerçevesinde düzenlenen ‘Yeniliğin Genç Ruhu’ etkinliğinin kapanışı, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinde gerçekleşti. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schultz’un ev sahipliği yaptığı etkinliğe Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, bazı büyükelçiler ve davetliler katıldı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve AB Bilgi Merkezi’nin katkılarıyla Ankara Aks tarafından düzenlenen ‘Yeniliğin Genç Ruhu’ etkinliğinin kapanışı, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinde yapıldı. Kapanış etkinliğinde bir hafta boyunca Ankara Aks tarafından yapılan faaliyetler ve çalışmalar sergilendi.
Büyükelçi Schultz, etkinlikte yaptığı konuşmada, Almanya’da 1919’da kurulan Bauhaus Sanat Okulu ile ortaya çıkan Bauhaus mimarisi nin Türkiye’deki izlerine değindi. Başkent Ankara’da hükümet binaları, okullar, hastaneler ve üniversite kampüsleri başta olmak üzere birçok binada Bauhaus mimari yaklaşımının izlerinin bulunduğunu belirten Schultz, “Bunun nedeni Alman veya Almanca konuşan mimarların, Ankara’nın kentsel kalkınmasına yaptığı katkıdır. Almanya ve Avusturya’da Nazi rejiminin zulmünden kaçan birçok mimar, Mustafa Kemal Atatürk’ün cömert daveti sayesinde Türkiye’ye sığındı. Bu mimarlar da kendi mimari anlayışlarını, sığındıkları Türkiye’ye getirdiler” ifadesini kullandı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut ise Birliğin “yeni Bauhaus girişimi” altında iddialı hedefler ortaya koyduğunu ve bu hedeflerde insanlığın dünya ile uyum içinde yaşaması, iklim değişikliğinin etkisini azaltılma gibi amaçlara yer verildiğini kaydetti. AB’deki enerji tüketiminin yüzde 40’ının binalar için gerçekleştirildiğini aktaran Meyer-Landrut, “Aslında binalardaki enerji tüketimini biraz da olsa azaltabilirsek, iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadele konusuna büyük bir katkıda bulunmuş olacağız.” diye konuştu.
Ankara Aks adına konuşan koordinatör Cemre Gökpınar da, mevcut mimari anlayışların artık sürdürülebilir olamayacağını belirterek, “İklim ve çevrenin artık önde olması gerektiği bir mimari anlayışın olması gerekir” dedi.
0 comments