Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Koç bahar yorgunluğu nun nedenlerini ve baş etme yollarını bizlerle paylaştı.
Mevsimsel geçici depresyon olarak da anılan bahar yorgunluğu ; İklim değişiklikleriyle beraber insanların duygu ve düşünce durumlarındaki değişikliklerle beraber kişilerde halsizlik, bitkinlik ve çöküntü hissetmesidir. Fark edilip tedavi edilmez veya önlem alınmazsa tükenmişlik sendromunu tetikleyebilir.
Bahar yorgunluğundan kurtulmak için yapılması gerekenlerin başında sportif faaliyetleri artırmak geliyor. Her gün en az 15 dakikalık, açık havada, bol oksijenli ortamda yapılacak yürüyüşler kişileri fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatır. Bunun yanında pilates, yoga, yüzme, koşu, güçlendirme ve gevşeme egzersizleri en çok önerilen sportif aktivitelerdir. Bu egzersizler kasları güçlendirirken aynı zamanda mikromasaj etkisiyle gevşeme sağlıyor.
Bahar yorgunluğuna karşı mutlaka sağlıklı bir beslenme programı oluşturulmalı. Düzenli ve içeriği iyi ayarlanmış bir diyet, bahar yorgunluğunun giderilmesinde çok faydalı olacaktır. Küçük porsiyonlarla, az az ve sık sık beslenmek önemlidir. Uzun süren açlıklar, kan şekerinin ani düşme ve yükselmesine sebep olacağından, bu durum bahar yorgunluğunun belirtilerini çoğaltabilir. Bu nedenle üç ana, üç ara öğün olarak özellikle antioksidan içeriği yüksek, c vitamini açısından zengin ürünlerle beslenilmelidir. Su tüketimini arttırılması, kafeinli içeceklerin azaltılması gerekir
0 comments