Çalışmaların sonucunda; insanoğlunun ışık hızında seyahat edemediği sürece dünya dışı gezegenlerde insan yaşamının mümkün olmadığı ön tespitinde bulunuldu.
İnsanlığın en temel sorularından biri olan “Evrende Yalnız Mıyız?” sorusuna cevap vermeye en çok yaklaştığımız dönemlerden birini yaşıyoruz. “Dünya’nın ikizi bulundu”, “Astronomlar üzerinde canlıların olabileceği bir gezegen buldu” gibi gelişmeler sıklıkla karşımıza çıkıyor. Dünya dışında başka bir gezegende yaşamın varlığını gelecek 20 yıl içerisinde bulacağımızı tahmin eden NASA’nın bu açıklamaları konuya ilgiyi günden güne artırıyor.
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, dünya dışı yaşamı masaya yatırıyor. Rasathane, “Başka yıldızların etrafında da gezegenler var mı, varsa kaç gezegen bulmayı ümit ediyoruz?”, “Bu gezegenler bizim gezegenimize ne kadar benziyor?”, “Gezegen sistemleri nasıl oluşuyor?” ve “Bir gün biz de bu gezegenlere gidebilecek miyiz?” sorularına cevap arayacak. Ancak Ankara Üniversiteli gökbilimcilerin öngörüsü ise “İnsanoğlu ışık hızında seyahat edemediği sürece şu an bu mümkün olamaz” yönünde.
Güneş benzeri bir yıldızın etrafında ilk gezegeni keşfettiğimiz 1995’ten bugüne, bizim Güneş sistemimizden milyarlarca kilometre uzakta bulunan başka yıldızların etrafında sayıları bin 800’ü aşan gezegen keşfi yapıldı. Keşfedilmeyi bekleyen milyarlarca gezegenin olduğu düşünülüyor. Bu gezegenler arasında Dünyamıza ikizi olabilecek kadar çok benzeyenler de mevcut.
Ankara Üniversitesi, Kreiken Rasathanesi aracılığıyla söz konusu merak uyandırıcı konuyu Halk Günü Etkinliği’nde mercek altına alacak. Dünya dışı yaşamı bulma konusunda alınan yol katılımcılara aktarılacak. 3 Ağustos Pazar akşamı saat 20.30’da Rasathanede başlayacak etkinlikte ayrıca havanın uygun olması durumunda Jüpiter, Mars ve Satürn, teleskop ve çıplak gözle gözlemlenebilecek.
0 comments