Özellikle zayıflamak, daha sağlıklı beslenmek, bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak isteyenlerce uygulanan yeni bir beslenme şekli olarak karşımıza çıkıyor.
Peki nedir bu glüten ve glütensiz beslenme? Beslenme Uzmanı Diyetisyen Nazlı Yüksel glütensiz beslenme trendiyle ilgili ayrıntıları anlattı…
Gluten, bazı tahıllarda bulunan bir çeşit protein olmasının yanı sıra kimilerinde ileri bir problem olan sindirim hastalığı olan çölyak hastalığına neden olmaktadır. Glutenin sindirilememesi sonucu aşırı ani kilo kaybı ile kusma, aşırı karın ağrısı, ishal, yorgunluk, ağız ve cilt yaraları dermatit ortaya çıkmaktadır. Kimi kişilerde hafif hassasiyete neden olup şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi geçici sorunlara yol açar buna çölyak olmayan gluten hassasiyeti denilmektedir.
Glutensiz beslenme, beslenme düzeninde büyük değişime neden oluyor. Alışık olduğunuz bazı besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekebilir. Başta buğday olmak üzere çavdar ve arpa içeren tüm besinler glutensiz beslenmede yasaklı besinler kısmındadır. Yani ekmek, bulgur, pasta, kurabiye, poğaça makarna ve kahvaltılık gevrekler gibi buğday unu içeren besinler, yulaf ezmesi ve kepeği de yine yasaklı besinler. Bulaşma tehlikesi nedeniyle dışarıda/ restaurantlardaki çorbalar, köfte, salata sosları, patates kızartması ve soya sosları da gluten açısından tehlike arz etmektedir.
Alkollü içeceklerden bira yine gluten içeriğinden dolayı tüketilmemesi gerekenlerden. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, her türlü kuru-taze meyveler, sebzeler, yumurta, tüm et türleri, süt ve süt ürünler tüketilebilir besinler arasında. Kinoa, kinoa unu, amaranth ve pirinç ise glutensiz beslenenler için güzel bir alternatif olacaktır.
Karabuğday ise adında buğday geçse de gluten içermeyen bir besin olup tercih edilebilirler arasındadır. B grubu vitaminleri glutensiz beslenenlerde en çok karşılaşılan vitamin eksikliği olup unutkanlık, beyin- bilişsel fonksiyonlarında zayıflama, sinirlerden zayıflama dolayısıyla el ve ayaklarda uyuşma, depresyon, saç dökülmesi ve baş dönmesi gibi problemlere yol açmaktadır.
Glutensiz beslenme ile belli bir tahıl grubunun tüketimi ortadan kalkmaktadır bu da bağırsak florasında yararlı bakterilerin azalmasına neden olmaktadır. Tahıl grubu tüketiminde ciddi bir azalmayla birlikte hem lif alımının azalması hem de yararlı bakterilerin azalması kabızlığı tetiklemektedir. Herhangi bir hassasiyet yaşamıyorsanız glutensiz beslenmenizin ekstra bir yararı olmayacaktır. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda belli bir besin grubunu hayatınızdan çıkartarak değil tam tersi tüm gruplardan doğru miktarlarda tüketerek ulaşabilirsiniz.
0 comments