Yapılan araştırmalar folik asit deposu olan Brüksel lahanası nın hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sistemini desteklediğini gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neema Savvides vitamin deposu Brüksel lahanası nın sperm sayısını ve kalitesini arttırdığını dile getirdi. Gebelik için çok önemli rol oynayan folik asit Brüksel lahanasında bol miktarda bulunuyor. Folik asit düşük riskini de azaltıyor. Brüksel lahanası nda bulunan bazı maddeler vücuttaki fazla hormonun atılmasını sağlıyor ve dolayısıyla doğurganlığı destekliyor. Brüksel lahanasının kolesterolü düşürdüğü ve anti-enflamatuvar etkiye sahip olduğu biliniyor
Hamilelikte portakal yemek güvenli mi?
Narenciyelerin en popülerlerinden biri olan portakal hamilelikte de tüketilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vardır.
– İçerdiği antioksidanlar hem annenin hem de bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Arterit ve eklem rahatsızlıklara karşı antienflamatuvar özellik gösterir. Bu hastalıklar hamilelikte en yaygın görülen sorunlar arasındadır.
– Portakaldaki potasyum hamilelikte yüksek tansiyon riskini azaltır.
– Lifli bir meyve olan portakal mide yanmasına karşı etkilidir.
– İdrardaki pH seviyesini ve sitrik asit boşaltımını arttırdığından böbrek taşı oluşumunu engeller.
– Ülsere karşı etkilidir.
– Portakal ciddi miktarda folik asit ihtiva eder. Bu sayede bebeğin sinir sitemi gelişimini destekler.
– Portakal suyu içmenin doğumu kolaylaştırdığına dair araştırma sonuçları bulunmaktadır.
– C vitamini demir emilimini desteklediğinden anemiye karşı etkilidir.
Ciddi miktarda sitrik asit içeren portakal boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına sebebiyet verebilir. Enfeksiyonlara yol açmaması için doktorun önerdiği miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir.
Hamile kadınlar neden süt tüketmeli?
Kalsiyum, bebeğin, gebeliğin 8. Haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gerekli bir mineraldir.
Bu vesile ile Süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan bol miktarda kalsiyumdan dolayı gebelikte süt ve süt ürünlerinin tüketimi, bebeğin iskelet sisteminin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan anne ve bebek sağlığı için kalsiyum alımının önemini şu şekilde açıklıyor: “Gebelikte, normalde vucudun ihtiyacı olan kalsiyum miktarın yaklaşık iki katı kadar kalsiyum alınmalıdır. Çünkü bebeğin iskelet sisteminin gelişmesi için gerekli olan kalsiyum ;anne beslenmesinde yeterince alınmadığı takdirde annenin hamileliği süresince diş ve kemiklerinde bulunan kalsiyum depolarından sağlanmaktadır.”
Süt ve süt ürünleri yeterli miktarda alınmamasından dolayı kalsiyum eksikliğine bağlı olarak ; annenin dişlerinde çürüme ve bacaklarında eğrilme, ileriki yıllarda kemik erimesi (osteoporoz) oluşmasına zemin hazırlayabilir. İşte bu nedenlerden dolayı hamilelik döneminde süt, peynir ve yoğurt tüketmek önem kazanmaktadır.
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan’ın verdiği bilgiye göre, hamile bir bayanın günde 1000 miligram (1 gram) kalsiyum alması, eğer anne adayı 18 yaşın altında ise günlük 1300 mg kalsiyum alması tavsiye edilmektedir.
Hamile kalma şansı ne zaman daha yüksek?
Hamile kalma şansınız ovulasyon sürecinde nasıldır, hangi günler bu şans daha yüksektir?
Ovulasyon genellikle adet döneminden 14 gün sonra yaşanır. Ancak adet döngünüz 28 günden az veya çoksa ovulasyonun zamanında da değişiklik gözlenebilir. Her aylık döngüde vücut hamile kalmak için gerekli tüm olayları gerçekleştirir.
Vücut ısınız düşer ve ovulasyondan hemen önce yükselir. Isınız yükseldikten sonraki bir gün sizin en doğurgan olduğunuz dönemdir.
Rahminizde de değişiklikler meydana gelir. Spermin daha rahat hareket etmesi ve yumurtaya ulaşabilmesi için rahminiz kayganlaşır ve gerginleşir.
Ovulasyonda bir bezecik yırtılır ve yumurta bırakılır. Ovulasyondan sonra çeşitli hormonlardevreye girer. Progesteron ve östrojen miktarında değişimler gözlenir. İşte 28 günlük döngüye göre vücudunuzda olanlar ve hamile kalma şansı.
Dönem: Menstrual periyot
Hormon seviyesi: Normal
Vücut ısısı: Normal
Rahim salgıları: Adet kanaması
6-9. gün
Dönem: Doğurganlık nispeten az
Hormon seviyesi: Normal, östrojen artmaya başlarken FSH azalır.
Vücut ısısı:Normal
Rahim salgıları: Kuru, salgı yok
10-12. gün
Dönem: Nispeten doğurgan dönem
Hormon seviyesi: Östrojen aniden yükselir.
Vücut ısısı: Düşmeye başlar.
Rahim salgıları: Nemli, yapışkan, beyaz ve bulutlu salgılar görülür.
13-15. gün
Dönem: DOĞURGAN DÖNEM!
Hormon seviyesi: LH ve FSH hormonlarında ani yükselme
Vücut ısısı: Düşer ve aniden yükselir.
Rahim salgıları: Islak, kaygan, gergin ve temiz
Ovulasyon yaşanır, yumurta yumurtalıklardan bırakılır.
Dönem: Nispeten doğurgan
Hormon seviyesi: LH ve FHS normale döner, östrojen azalır, progesteron artar
Vücut ısısı: Normalin biraz üzerinde
Rahim salgıları: Nemli, yapışkan, beyaz ve bulutlu
20-28. gün
Dönem: Doğurgan olmayan dönem
Hormon seviyesi: Östrojen ve progesteron oldukça yüksektir ancak sonunda düşer.
Vücut ısısı: Normale dönmektedir.
Rahim salgıları: Kuru ve çok az salgı görülür.
Haber Kaynağı: www.milliyet.com.tr
0 comments