GERÇEK TRiLEÇE KAFES FIRIN’DA

 

gerçek trileçe 'nin adresi kafes fırın Trileçe Türkiye’de son zamanların en popüler tatlısı.

Revani yeme alışkanlığı olan bizler tarafından da kısa sürede kolaylıkla kabul görmüş ve sevilerek tüketilen bir tatlı haline gelmiştir.

Bu tatlının asıl kaynağı orta ve güney Amerika. Bu ülkelerde süt reçeli veya süt tatlısı ”Dulce de Leche” sıklıkla ve çok değişik uygulamalarla kullanılıyor.

Sütün uzun süre kaynatılması ile suyu uçurularak”yoğunlaştırılmış süt” (evaporated milk) elde edilirken,  buna şeker ilave edilerek ve biraz daha kaynatılarak ”tatlı yoğunlaştırılmış süt”(sweetened condensed milk) elde edilmektedir. Bu aşamadan sonra elde edilen süte karbonat eklenerek bir süre daha kaynatılması ile elde edilen “süt karameli”(dulce de leche) ise, dünya mutfaklarında farklı uygulamalarda tercih edilse de ülkemiz mutfak kültüründe şimdilik yer bulamamıştır.

Trileçe tatlısının tarifine, damak lezzeti ve ulaşılabilir malzemeler anlamında her ülke kendi alışkanlıklarına göre bazı dokunuşlar yapmıştır.

Bu tatlıdaki ÜÇ SÜT, asıl tarifinde, yoğunlaştırılmış, krema haline getirilmiş ve karamelleştirilmiş olmak üzere tanımlanmakta ve kullanılmaktadır.

Dokunuşların bazıları kabul edilebilir uygulamalar ama ÜÇ SÜT tatlısını, inek, keçi, manda veya koyun sütü karışımı kullanarak yapıyor olmak, uyarlamaktan çok uydurmak oluyor ya da kolaya kaçmak. Bazen birebir lügat çevirisi son derece anlamsız sonuçlar doğurabiliyor.

Elimizde ana malzeme süt olduktan sonra bunu uzun süre kaynatmak, Trileçe kekini bununla ıslatmak, üzerine süt kreması koymak ve yine imal edilebilecek süt karameli ile tatlıyı tamamlamak gayet uygulanabilir bir tarif.

Kafes Fırında Trileçe ‘nin sosu olan süt, suyu uçurularak elde edilmekte, kekin üstüne koyduğumuz süt kreması Türk halkının ağır krema sevmemesi nedeni ile hafifletilmiş olarak uygulanmakta ve en son katman süt karamelası uzun pişirmeler sonucu sütün ve şekerin yanmadan karamelize olması sağlanarak ”gerçek Trileçe ‘ye ulaşılmaktadır. Gerçek Trileçe ‘yi bir de bu bakış açısı ile denmenizi tavsiye ederiz.