MENÜ DiLi NDE NE NEDİR?

menü dili ne nedir mayatta yeme icme haberleri

Yeme içme, diller kadar önemli bir kültür öğesidir. Menü dili ise ayrı bir önem taşır.

Ülkemizde yeme-içme sektörü çeşitlendikçe dünya mutfaklarını daha yakından tanıma imkanı buluyoruz. Son yıllarda özellikle Amerikan, İtalyan, İspanyol, Fransız, Japon kültürlerinin yansıması olan yemekler ve alternatif tatlar otellerin, restoranların, cafelerin mönülerinde hızla yerlerini aldı. Dijital marketin hızla gelişimi ve sosyal ağlardaki paylaşımların akıl almaz derecede arttığı bu günlerde çoğu orjinal tarifi ve pişirme tekniğini evlerimizde bile uygulayarak misafirlerimize sunmaya başladık. Farklı lezzetler, yaratıcılık ve farklı sunumlarla misafirlerin beğenisine sunulsa da, yemeklerin isimleri mönülerde hep aynı. Çok sık rastladığımız bu yemeklerin, hepsi olmasa da bazılarının ne anlama geldiğini Bilkent Otel Pazarlama Müdür Yardımcısı Çiçek Avanus yazdı. İşte menü dili …

Gazpacho: 

Domates, sarımsak, zeytinyağından yapılan İspanya’nın soğuk sebze çorbası. Soğuk servisi sebebi ile özellikle yaz aylarında çok tercih edilen bir çorba türü olarak mönülerde uzun yıllardır yer almakta.

Minestrone: 

İtalyan sebze çorbası. Genelde bezelye, havuç, kereviz, soğan ve domates ile yapılan bu sebze çorbası, mönülerde gazpacho gibi uzun yıllardır yer almakta.

Tempura: 

Japonlara ait sulu hamurla kızartma tekniği. En büyük özelliği; hamurun buz gibi soğuk ürünlerle hazırlanması ve çok çırpılmaması. Sıcak yağ ile soğuk hamur birleşince, ürünlerin yağı emmesi önlenmiş oluyor. Sebze, balık ve deniz ürünleri tempura tekniği ile kızartılabilen yiyeceklerdir. Tempura ile kızartılan yiyeceklerin diğer bir özelliği ise görsel bir boyutunun olmasıdır. Genelde taze mevsim balıkları ve sebzeler bu teknik ile kızartılarak özellikle Japon ve Çin restoranlarının mönülerinde yer alıyor.

Vinegret: 

Fransız sirke sosu. Üçe bir oranında yağ ve sirke ile yapılan; tuz, biber, kıyılmış ot veya hardal, bazen de sirkenin birazı yerine limon suyu katılarak yapılan temel bir sostur.  Tavuk salataları, et salataları ve peynir salatalarının çoğu vinegret sos ile tatlandırılabiliyor. Verilmek istenen aroma, yağ ve sirke ile karıştırılınca, vinegret sos o aromanın adını alıyor. Örneğin; nar vinegret, rokforlu vinegret, balsamik vinegret gibi…

Dip: 

Amerikan usulü sos, her yiyeceğin batırılabileceği, tatlı ve hoş kokulu, yumuşak bir karışıma sahip olan bu sos
özellikle çiğ sebzeler, peynir, patates cipsi ve çatal bıçak yardımı olmadan elle hızlıca yenilebilen ürünlerin yanında servis ediliyor.

Wrap: 

Türkçeleşmiş hali ile dürüm. Tortilla denilen mısır veya buğday unundan yapılan yufkadır. Tavuklu ve etli seçeneklerini mönülerde sıklıkla görmekteyiz.

Quesadillas: 

İspanyolcada “kesediya” olarak okunan yemektir. Orjinali tortillanın üzerinde peynir eritilerek yarım ay şeklinde katlanan yemek, Amerika’da içine dilimlenmiş et, yeşil biber, soğan ve ekşi krema eklenerek yapılmaktadır. Türkiye’deki mönülerde ise yerini, tavuklu ya da et ile doldurulmuş olarak almakta; genelde salsa sos ya da ekşi krem sos ile servis edilmektedir.

Cafe de Paris: 

Krema, tereyağı ve çeşitli baharatlardan yapılan bir sostur. Özellikle ızgara bonfilenin sunumu ile tanıdığımız ve tarifi yıllarca gizli kalan bu sos, damak tadımızı fetheden en lezzetli soslardan birisidir.

Köri:  

Hint baharatı. Her restoran mönüsünde körili bir yemek mutlaka mevcuttur. Evdeki baharatlıklarımızda da yerini çoktan aldı.

Arrabiata: 

Chili biberi ile hazırlanan acı sos. Makarna çeşitlerinin vazgeçilmeyen acı sosudur.

Alfredo: 

İtalyan mutfağında kullanılan geleneksel makarna soslarından birisiTereyağı ve parmesan peyniri ile yapılan sosa, krema ve çeşitli baharatlar ekleniyor.

Mare: 

Deniz ürünlü anlamına geliyor. Makarna ve pizza çeşitlerinde “mare” tamlaması görünce anlayın ki, deniz ürünleri (kalamar, ahtapot…vb.) kokan bir yemek yiyeceksiniz.

Risotto: 

İtalyan mutfağının klasiklerinden olan risotto, kendine özgü pişirme tekniği olan bir pirinç yemeğidir. İtalyan risotto pirinci olan Arborio ile yapılır.

Pesto: 

Fesleğenli anlamına geliyor. Pesto sos salata ve makarna çeşitlerini lezzetlendiriyor. Özellikle peynirli salatalara çok yakışıyor.

Halibut: 

Kuzey denizlerinde yaşayan, yassı gövdeli, kalkana benzer, eti çok lezzetli, kemikli bir balıktır. Özellikle otellerin mönü seçenekleri arasında rastlayabilirsiniz.

Mozzarella: 

Taze, tuzlu, beyaz, nemli ve tadı oldukça güzel bir İtalyan peyniridir. Pizza ve lazanya gibi yemeklerde kullanılmasının yanı sıra, özellikle dilimlenmiş domates ve fesleğen ile mönülerde iştah açıcı olarak çoğu zaman yerini alıyor.

Ricotta: 

Az yağlı koyun tereyağından veya peynirinden kalan kesilmiş sütün suyuyla yapılan bir peynirdir. Hazmı kolay, tatlı, yumuşak ve kuru; taze veya pişirilerek yenebilen bir peynirdir. Özellikle pizza, lazanya ve kek yapımında kullanılarak mönülerde sıklıkla yer almaktadır.

Provençal: 

Zeytinyağında; tavada sarımsak, maydanoz ve bir tutam şekerle kızartılan, doğranmış domates, kapari, zeytin ile yapılan klasik bir fransız sosudur. Et, balık ve tavuk yemeklerinde klasik bir sos olarak mönülerde sunulur.

Porcini: 

Yabani mantarlar arasında çiğ olarak yenebilmesiyle diğerlerinden ayrılan, kalın etli şapkası olan yabani bir mantardır. Izgara et çeşitlerinin mantarlı sos alternatifi olarak çoğu mönüde karşımıza çıkar.

Melanzana: 

İtalyancaPatlıcan olan bu kelimeyi gördüğünüzde patlıcanın mozzarella veya parmesan peynirine domates sosu eklenip fırınlanarak pişirilen lezzetli bir yemek ile karşılaşabilirsiniz.

En Papilotte: 

Bu kelimeyi gördüğünüzde, yağlanmış kağıtta fırınlanarak ve çoğu zaman hafif bir şarap ya da stok suyu ile buharında pişirilerek sunulacak harika bir lezzete hazır olun.

Pancake: 

Pankek olarak tam anlamı ile Türkçeye girmiş bir hamur işidir. Süt, un ve yumurta çırpılarak tavaya dökülen bu lezzetli karışım, kahvaltı mönülerinin olmazsa olmazı.

Maple: 

Akçaağaç şurubu. Akçaağacın öz suyundan imal edilen bu şurup, bal gibi doğal ve lezzetli bir tatlandırıcıdır. Özellikle Kanada ve Amerika’da pankek, waffle, yoğurt ve dondurma ile servis edilen bu lezzetli şurup, bar mönülerinde de kokteyllerimizi tatlandırmaya başladı. Şekere alternatif olarak pasta ve keklerde alternatif tat olarak da sık görmeye başlayacağız.

Hayatın tadı ile, ağız tadı ile…