BEBEKLERDE iNEK SÜTÜ ALERJiSi

saglik-Dr. Nilufer Galip CelikYakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Pediatri Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Galip Çelik’e göre, bebek veya çocuklara inek sütü proteini verilmesini, alerjik tepkilere neden olabiliyor. 2-3 yaş altı bebekleri etkileyebilen, inek sütünde bulunan proteinler anne yoluyla da bebeği etkileyebiliyor. Bu durumun çözümü ise annenin beslenme listesinden inek sütünü çıkartmak.

İnek Sütü Alerjisinin Birçok Belirtisi Vardır. İnek sütü alerjisi cilt, solunum yolları ve sindirim sistemi gibi birkaç sistemi etkileyebilir. Çoğu bebekte ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hışıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi sorunlar oluşabilir. İnek sütü alerjisi kendisini; huzursuzluk, yüz-göz ve dudaklarda şişme, kilo alamama, sindirim sisteminde ishal, kolik, kusma, kabızlık, kanlı gaita, ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü, solunum sisteminde hapşırık, burun akıntısı ve hışıltılı solunum nefes darlığıyla göstermektedir. Bebekteki sorunun inek sütünden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak, sorunu erken dönemde fark etmek açısından önem taşır.

İnek Sütü Alerjisinde Tanı
Bebekte inek sütü alerjisi olup olmadığını anlamak için muayenenin yanı sıra bazı testlerin de yapılması gerekebilir. Doktor alerji testlerinin yapılıp yapılmayacağına karar vermek için; bebeğin gelişimi, beslenmesi, belirtileri, ailede alerji varlığı gibi pek çok bilgiye gereksinim duyar.saglik-Bebeklerde inek Sutu AlerjisiTanı için deri prik testi, yama testi, kan testi ve tanı amaçlı diyetler gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Besin alerjilerinde besin yükleme testi uygulanır. Besin yükleme testi, ağır reaksiyonlarla yakın bir geçmişi olan hastalara yapılmamalıdır.