ALi NiHAT GÖKYiĞiT’E JAPONYA DEVLET NİŞANI

Tekfen Holding’in Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’e Japonya Devlet Nişanı Verildiİşadamı Ali Nihat Gökyiğit ’e Japonya Devlet Nişanı verildi.

Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’in, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine sunduğu katkılar nedeniyle verilen Japonya Devlet Nişanı, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle takdim edildi.

Gökyiğit, “Japon kültürü ile yaklaşık 25 yıl önce tanıştım. Mutluluğumu ve minnettarlığımı ifade edecek kelime bulmakta zorlanıyorum.” dedi.

Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki bölgesi içerisinde Japonya ile Türkiye arasındaki yakın dostluk ilişkilerine ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesine sunduğu katkılardan dolayı Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı” (The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon) ile onurlandırıldı. Nişan; Japonya İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle, Başkonsolos Norio Ehara tarafından Gökyiğit’e takdim edildi. Törene Gökyiğit ailesinin yanı sıra Tekfen Holding üst yönetimi de katıldı. Törende geleneksel Japon flütü olan ‘shakuhachi’ sanatçısı Yosuke Irie bir dinleti sundu. Gökyiğit, özellikle DEİK bünyesindeki BDT İş Konseyi Başkanlığını yürüttüğü dönemde zengin bilgi ve iş birikimiyle Japon şirketlerinin Orta Asya ve Kafkas ülkelerine yatırım yapmaya teşvik etmişti.

Törende konuşan Ali Nihat Gökyiğit ise Japon kültürü ile yaklaşık 25 yıl önce tanıştığını ifade ederek, “Mutluluğumu ve minnettarlığımı anlatacak kelime bulmakta zorlanıyorum.” dedi. Gökyiğit, “2005 yılı, bir ömür sürecek bir işbirliğinin başlangıcı oldu. Japon Sakura Vakfı tarafından Ertuğrul Firkateyni anısına botanik bahçemize sakura fidanı dikme teklifi ile onurlandırılmıştım. 128 yıl önce Japonya’ya yaptıkları dostluk ziyaretinin dönüşünde yaşamlarını kaybeden Ertuğrul Firkateyninin 527 denizcisi anısına 527 fidan ektik. Her yıl, nisanın ilk haftası kiraz ağaçlarının çiçeklendiği dönemde, Japon dostlarımız ve sizin kibar katılımlarınızla bir tören düzenliyoruz. Sakura’nın güzelliğini kutlarken, Torajiro Yamada adını verdiğimiz mütevazi amfi tiyatromuzda kaybettiğimiz kişileri anıyoruz” diye konuştu.

Sakura ağacı ile kurulan manevi bağ

Gökyiğit, başkanlığını yaptığı Ali Nihat Gökyiğit Vakfı yönetiminde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne, Japonya – Türkiye ilişkilerinin başlangıcı olan 1890 Ertuğrul Fırkateyni Faciası şehitlerinin sayısı kadar sakura ağacı dikerek anma törenleri düzenlemektedir. 2009 yılı itibarıyla her yıl düzenlenen Ertuğrul Fırkateyni Anma Törenleriyle iki ülke arasındaki karşılıklı anlayışın geliştirilmesine ve dostluğun pekiştirilmesine önemli katkı sundu.

Japon şirketlerini Orta Asya ve Kafkaslar’a yatırım yapmaya teşvik etti

Gökyiğit, Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine yadsınamayacak ölçüde katkılar da sundu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) İş Konseyi Başkanlığını yürütürken Orta Asya ve Kafkas ülkeleri ile Japon şirketleri arasında köprü görevini üstlendi. Bu ülkeler ile ilgili zengin bilgi ve iş birikimi sayesinde, Japon şirketlerini bölgeye yatırım yapmaya teşvik ederek her iki coğrafya için de katma değeri yüksek projelerin hayata geçirilmesine vesile oldu.

Tüm bunlara ek olarak Japonya’da Türkiye Yılı etkinlikleri kapsamında 2004’te Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın Japonya’daki Türk Yılı kapsamında verdiği konserler, 2015’te gösterime giren ilk Türk – Japon ortak yapımı “Ertuğrul 1890” filmi çekimlerine bir Tekfen grup şirketi olan Antalya Stüdyolarıyla sağlanan destek ve geçtiğimiz mart ayında İstanbul Japon Haftası 2017 etkinliklerine sunulan katkısı ile Gökyiğit, iki ülke arasında kültürel etkileşiminin artmasında önemli bir rol oynadı.