ADANA TiYATRO FESTiVALi BAŞLADI

Devlet Tiyatrolari Sabanci Uluslararasi Adana Tiyatro Festivali-1Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali Başladı. Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 18’incisi düzenlenen ‘Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’ Tiyatro Martı yapımı “Hoş geldin Boyacı” adlı oyunla başladı. 2005 yılından bu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” nün bu yılki sahibi ise tiyatro ve sinema sanatçısı Erdal Özyağcılar oldu.

Festivalin açılış törenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik ve sanatçı Erdal Özyağcılar’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Efe Ünsal yaptığı açılış konuşmasında, “Tüm dünyanın ‘Dünya Tiyatro Günü’ olarak kutladığı bu güzel günde siz değerli seyircilerimiz ve tiyatro emekçileriyle beraber bu kutlu günde bir ay sürecek olan bu uzun soluklu festivalimizi kutlamak için burada toplanmış bulunmaktayız. Siz değerli seyircilerimizin alkışlarıyla buluşmak için can atıyoruz.” dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, tiyatronun birleştirici özelliğinin önemine değinerek, ”Tiyatro yalnızca salonlarda insanları buluşturmakla kalmıyor, kalplerden kalplere, gönüllerden gönüllere, geçmişten geleceğe ve en önemlisi de kuşaktan kuşağa bir köprü gibi adeta Seyhan nehrinin iki yakasını buluşturuyor. İşte bu köprüleri çoğaltmak için bu festival daha çok hikayeyi birleştiriyor şimdi Adana’da.” dedi.

Birecik, festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutlayarak, başta merhum Sakıp Sabancı olmak üzere Sabancı ailesinin değerli katkılarından, Adanalı seyircilere ise gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kültür ve sanatla beslenmeyen bir toplumun ekonomik açıdan ne kadar zengin olursa olsun gelişmiş bir toplum olamayacağına inandıklarını belirterek “Sabancı Vakfı olarak tam 42 yıldır Türkiye’nin her bölgesinde kültür merkezleri, tiyatro salonları ve müzeler gibi pek çok kalıcı eser yaptık. Toplumumuzun kültür-sanat faaliyetlerine erişimini kolaylaştıran önemli adımlar attık. Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ’ni hayata geçirirken de Merhum Sakıp Sabancı’nın Adana’yı bir kültür sanat şehri yapma hayalini gerçekleştirmek ve tiyatronun daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak fikrinden yola çıktık. Sakıp bey tiyatro sanatının gelişmesini önemsiyordu. Devlet Tiyatrolarıyla yapılan bu işbirliğine ortaklık derdi. 18 yıllık bir ortaklık bu.’’ dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise, “Bugün 12’si yerleşik 23 bölgede 57 sahnede seyircisi ile buluşan Devlet Tiyatroları insanımızın ve kültürümüzün tüm renklerini hem yerel hem de evrensel düzeyde temsil ederek değerlerimizi yaşatmakta ve gelecek kuşaklara taşımakta büyük bir çaba göstermektedir. Biz bu çabanın ülkemizin her karış toprağına ulaşmasını ve en ücra bölgelerimizde yaşayan vatandaşlarımızla buluşması için çalışıyoruz. Kaynaklarımızı daha verimli kullanarak 81 ilimize yaygınlaştırıp insanımızın kendini sanatsal olarak ifade etmesinin yollarını bulmak zorundayız. Çünkü gelişen ve büyüyen Türkiye’mizin öncü ve dinamik gücü sanatın soluğuna da itici güç olmalı. Bu festival de bunun güzel bir örneği.” ifadelerini kullandı.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılındanbu yana her yıl verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi Erdal Özyağcılar oldu. Usta isim ödülünü Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı. Özyağcılar, yaptığı teşekkür konuşmasında her ödül aldığında heyecanlandığını belirterek, Sakıp Sabancı adını taşıyan yaşam boyu onur ödülünü almaktan ayrıca mutlu olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Zeliha Berksoy’un kaleme aldığı 27 Mart Dünya Tiyatro Günü bildirisini ise oyuncu Berna Laçin okudu.

Türkiye’nin bir ay süren, en uzun soluklu tiyatro festivali olan Adana Tiyatro Festivali bu yıl yurt içinden 16, yurt dışından 7 olmak üzere toplam 23 oyuna ev sahipliği yapacak.

30 Nisan’a kadar sürecek festivale yurt dışından katılacak tiyatro toplulukları Almanya, İspanya, Hollanda, Makedonya ve Gürcistan’dan Adana’ya bir kültür köprüsü kuracak.

Almanya’dan Familie Flöz tiyatro topluluğu ‘Hotel Paradiso’, İspanya’dan Yllana Prodüksiyon ‘Simsarlar’, Hollanda’dan NY Prodüksiyon ‘Yerli Yersiz Kabare’, Makedonya Üsküp Arnavut Tiyatrosu ‘Macbeth’ ve Gürcistan Kote Marjinashvilli Devlet Dram Tiyatrosu ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ ve ‘İsimsiz Yıldız’ adlı oyunlarını sergileyecek. Festivale İspanya’dan katılacak Cia La Tal, sokak tiyatrosunun başarılı bir örneği olan ‘Guguklu Saat’ ile iki gün üst üste 22 ve 23 Nisan saat 15.00’de, Adana Tren Garı Meydanı’nda Adanalılara keyifli bir açık hava gösterisi izletecek.

Yurt içinden Devlet Tiyatroları’nın ve özel tiyatroların oyunları da festival boyunca tiyatroseverlere zengin bir program sunacak.

Sivas Devlet Tiyatrosu ‘Üç Tekerlekli Araba’ ve İzmir Devlet Tiyatrosu ‘Kurban’ adlı oyunlarını; özel tiyatrolardan ise Tiyatro Martı ‘Hoş Geldin Boyacı’, Yolcu Tiyatro ‘Kapıların Dışında’, Siyah Beyaz Tiyatro ‘Tesir’, Hayal Perdesi ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’, Talimhane Tiyatrosu ‘Göl Kıyısı’, Tiyatro Kare ‘Fosforlu’, Sadri Alışık & Çolpan İlhan Tiyatrosu ‘Frankenstein’, Semaver Kumpanya ‘Cimri’ ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu ‘Ödünç Yaşamlar’ ve ‘Asi Kuş’ adlı oyunlarını sahneleyecek.

Genç tiyatro topluluklarının oyunlarına bu yıl da yer açan Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde,  Seyyar Tiyatro ‘Ben Pierre Riviere’ ve ‘Trom’,  Ekip Tiyatrosu ‘İki Kapılı Ev’ adlı oyunlarını Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi’nde sergileyecek. Ayrıca festival boyunca Karagöz yapım ve oynatımı,  oyun yazarlık, aksiyon stratejileri, kukla yapımı ve oynatımı, atık malzemelerden kostüm yapımı, çocuklarla maske yapımı, deri el sanatları, beden yoluyla Macbeth’in keşfi konularında atölye çalışmaları düzenlenecek.

Devlet Tiyatroları, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 17 yılda 42 farklı ülkeden 87 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 316 oyun ve 679 temsil düzenlendi. Türkiye’nin birçok yerinden seyirci akın ettiği Adana Tiyatro Festivali ’nde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.